Co może być przyczyną matowienia sierści? Mój pies jest biało-czarno-brązowy. I końcówki włosów są siwe. Obcinam go, jego kolory są już normalne, sierść mu odrasta i końcówki znowu są siwe Odkąd pamiętam to tak było od zawsze.
Może złą dietę ma. W co moge mu diete urozmaicić aby miał ładniejszą sierść?
A tak poza tym ostatnio dostał bardzo delikatnego łupieżu. Może to mieć też związek z dietą?
No i strasznie mu z pyska śmierdzi. Kiedyś tak nie było, no nie miał może przyjemnego oddechu, ale tak od niego nie waliło jak teraz.
Nie wiem, może go źle odżywiam, zwłaszcza że pojawiły się problemy z gruczołami okołoodbytowymi. Pies je wszystko - parówki, kiełbasy (surowa, pieczona), mięso gotowane, pieczone (wołowina, kurczak, schab, indyk), zupy (żurek, rosół, pomidorowa, warzywna (bez warzyw), no różne), suchy pokarm (kiedyś chapi, teraz pedigree - może są jakieś inne z wyższej półki? bo czytałem przed chwilą różne rzeczy w internecie, że pedigree to takie sobie, że dobre jedzenie nie jest dostępne w marketach; co możecie mi polecić?) , ser biały, chleb z sałatką (np. pora, jajko), niektóre owoce i warzywa, i inne.
Wiesz, to raczej dieta...
Po pierwsze, żadne pedigree, tylko np. Acana, Royal - na krakvecie mają dość tanio te karmy... Te reklamowane w TV to jest oszczędność na składnikach zamknięte w ładnym opakowaniu.
Na połysk sierści - daj mu czasem surowe jajko do karmy (raz na jakiś czas, nie za często bo może mieć po tym kłopoty żołądkowe) i kilka razy w tygodniu tabletki - suplementy z drożdżami, do kupienia w zoologicznym.
A przy okazji - ciekawie to wygląda, ta warzywna bez warzyw.
Ser biały jest dobry.
Ja swojej daję na przemian zupka/acana adult l&f, tabletki z drożdżami to chyba ja jem częściej od niej (czyli prawie nigdy). Jajko raz w miesiącu. I powiem, że w słońcu Jucha oślepia
Pozdrawiam,
_________________ Szczęśliwy gończak to wybiegany gończak
Na GG pomagam jako moderator.
http://fotolog.com/jucholot
Wiek: 29 Dołączyła: 04 Mar 2010 Posty: 126 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2010-04-24, 16:07
Marcinie, jednym z wyznaczników zdrowia i dobrego żywienia jest właśnie piękna sierść.
Zmodyfikuj żywienie Twojego psiaka. Przepraszam, że powiem to głośno-ale dla mnie Pedigree to najgorsza sucha karma, jaką można dać psu. Generalnie karmy, które można nabyć w marketach nie są polecane w żywieniu psów. Jako ze są tanie, to i produkowane są z najtańszych składników, opartych na mało wartościowych dla psa zbożach i soi-które też są alergenami. A mięsa nie ma tam wcale, co najwyżej odpady mięsne marnej przydatności dla psa i jeszcze marniejszej jakości.
Tak więc jeśli sucha karma, to tylko ta lepsza, którą można nabyć nie w marketach, a w sklepach zoologicznych. Ja-choć jednak jestem zwolenniczką urozmaiconego żywienia domowego, przygotowywanego spacjalnie dla psa, też daję jednak swojemu głównie suchą karmę i zaopatruję się w telekarmie. Wybór jest duży, ceny karm zróżnicowane-zależy od producenta. Bardzo dobry jest Orijen, Acana, Royal Canin-ale to już są karmy z górnej półki. Ja swojemu psu kupowałam nieco tańszego Brita Lamb & Rice, a teraz-Best Choice, również Lamb & Rice, czyli jagnięcina z ryżem.
Możesz też sam komponować psu posiłki-najlepsze proporcje to 1/3 miesa, 1/3 wypełniacza (ryż, makaron) i 1/3 warzyw. Ale musisz wiedzieć, że psu nie wolno dawać jedzenia przyprawianego, ostrego itd.
Możesz gotować specjalnie dla psa np. ryż z warzywami i mięsem, jeśli pies lubi-to śmiało możesz podawać mu zamiennie gotowaną rybę bez ości, biały ser, gotowane jajka lub surowe żółtko, czasem jogurt naturalny-jeśli lubi...Od czasu do czasu możesz mu ugotować ryż z warzywami i podrobami-serca i wątroba, albo flaki. Tylko oczywiście bez przypraw. Im dieta domowa bardziej różnorodna, tym lepiej, bo składniki wzajemnie się uzupełniają.
Na sierść znakomicie wpływają np. tabletki z drożdżami Sanal (tanie a świetne), albo droższe-Gammolen. Mój sekret to także Algolith z firmy Beaphar. Są to sproszkowane algi morskie-bogactwo jodu, żelaza i innych minerałów. Ma to postać drobnej, zielonej sieczki. Nie kazdy pies będzie chciał więc to jeść. Można wsypywać to do karmy, lub dawać na deser zmieszane np. z łyżką jogurtu naturalnego czy od święta-śmietany. A mój pies uwielbia także Algolith z samą wodą-w postaci papki. Efekt podawania tego preparatu był u mojego psa wręcz spektakularny. Po kilku dniach sierść nabrała niebywałego połysku, a pręgi-dotąd słabo widoczne, fantastycznie się uwidoczniły.
Podsumowując-jeśli Twój pies nie ma chorób skóry, pasożytów etc., a mimo to jego sierść nie prezentuje się najlepiej-to należy przyjrzeć się żywieniu i je zmodyfikować.
Co do zapachu z pyska, to trzeba zacząć od przyjrzenia się zębom-czy nie ma tam kamienia nazębnego.
Tabletki jak psu należy podawać? Kiedyś jak musiał coś brać to weterynarz kazał wrzucić mu je do gardła. No ale obsmarowałem mu tabletke nutellą i sam połknął, bo się bałem że mogę mu wrzucić do przewodu oddechowego zamiast to żołądka.
Wiek: 29 Dołączyła: 04 Mar 2010 Posty: 126 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2010-04-25, 10:25
Ja akurat nie mam problemu-mój pies jest jak czarna dziura-pochłonie wszystko! Obojętnie, czy to tabletka na odrobaczanie podana w parówce, czy to syrop stresnal na uspokojenie z powodu korby z cieczkującymi sukami podany prosto z miski, czy to Aptus Aptobalance-proszek na wspomaganie trawienia...Wszystko pożre z wielką chęcią.
Niektórzy ładuja psu tabletki prosto do gardła, otwierajac pysk i wrzucając tabletkę wprost do gardła, za nasadę języka-pod warunkiem, że tabletka jest nieduża. A inni muszą kombinować z przemycaniem tabletek w wymyślnych smakołykach-w serku topionym, w szynce-co tam komu przyjdzie do głowy. Ja czasem kroję kawałek parówki, robię na jej "okrągłej" części nacięcie, w które wpycham tabletkę na tyle głęboko, że jej nie widać i heja!
Ale np. z moimi kotami (sztuk sześć) te sposoby nie przejdą-w smakołykach natychmiast wyczują podstęp i za nic wtedy ich nie tkną, a podanie pasty czy tabletki jest absolutnie niemożliwe, bo grozi utratą palca. Dlatego odrobaczam je Profenderem-do smarowania na karku a w przypadku chorób ustalamy z wetem takie leczenie, żeby obyło się bez tabletek...Trzeba sobie jakoś radzić!
Ale np. tabletki typu Sanal, Top10 czy nawet Gammolen bywają często bardzo chętnie zjadane przez psy-jak smakołyk, jest więc szansa, że i Twojemu podejdą i obejdzie się bez kombinowania!
nutella to genialny pomysł...
siwe czy matowe? moj pies mial np niektore wlosy dwukolorowe i to czasem przy skorze czarne a dalej biale a czasem odwrotnie, watpie czy to przez diete
Wiek: 28 Dołączyła: 22 Mar 2010 Posty: 11 Skąd: Eindhoven
Wysłany: 2010-07-01, 20:08
Witam. Także myślę, że to dieta może być głównym powodem ale mam pytanie, tak z ciekawości. Jaki rodzaj sierści ma twój pies? Czytałam kiedyś o trymowaniu szorstkowłosych ras, że jak sierść dorośnie do swojej długości obumiera i często nie wypada jak u krótkowłosych tylko nadal tkwi w skórze. Staje się wtedy właśnie matowa i kolory bledną. Po wytrymowaniu (a ty tniesz) sierść jest błyszcząca i ma intensywne kolory, bo została tylko ta noworosnąca.
Sierść szorstka. Foksterier szorstkowłosy. Nigdy nie był trymowany, a ma już 10 lat.. Do fryzjera to raczej ciężko iść bo mój pies może skubnąć jak mu sie coś nie spodoba. Samemu dam rade wytrymować? Nie chciałbym mu źle wytrymować, żebym mu jakiejś krzywdy ze skórą nie zrobił. Jak używa się trymera? Po prostu czesze się psa nożem trymerskim i martwa sierść jest usuwana? Czy jak? Trymowanie nie wyrywa wszystkich włosów?
edit
Albo w sumie to mogę iść z nim do salonu, jakoś sobie poradzimy, aż taki agresywny nie jest, kaganiec myślę że wystarczy w razie przypadku próby skubnięcia.
Ale z moim psem jest tak że jak go wystrzyżę dosyć krótko to sierść ma ładną, troche widać matowych włosów ale niewiele. Natomiast teraz jak dokładniej się przypatrzyłem, to włosy od podstawy jest normalny kolor, natomiast troche dalej zaczyna sie matowa/siwa - część włosa (zaczynając od skory) jest normalnego koloru, natomiast druga cześć tego samego wlosa jest matowa.
A no i niektóre włosy odwrotnie, cześć od podstawy jest koloru pierwotnego, a druga część (końcówka) jest matowa. Lub cały włos jest siwy. Różnie. Ale większość jego sierści jest taka że od podstawy kawalek jest normalny kolor, a drugi kawałek włosa matowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum