Mam pytanie dotyczące terminu ważności obroży Preventic.
W tamtym roku kupiłam obrożę, aby psa zabezpieczyć w dwojaki sposób czyli równocześnie spotem i obrożą, tak mi polecił weterynarz. Ale po zainteresowaniu się działaniem spotów, obroży itd. uznałam, że to niekoniecznie tak jest i w sumie to wystarczy jedno zabezpieczenie tym bardziej, że niektóre obroże wykluczają spoty w wyniku (lub na odwrót) zawartej w nich substancji, której oczywiści nazwy nie pamiętam (ani... coś tam), które wzajemnie się wykluczają. Jak i też producenci w przeciwwskazaniach piszą o nie stosowaniu innych zabezpieczeń równocześnie.
Obroża mi została, bo wolę spoty, jednak na chwilę obecną intensywność działania kleszczy zmniejszyła się na tyle, że z powodzeniem mogłabym zastosować tylko taki sposób zabezpieczenia, ale termin ważności jest do końca czerwca a obroża ma około 3 miesiące działać po założeniu na psa. Czy po terminie ważności (czerwiec) gdy obroża założona w maju - działa przez cztery miesiąca czy tylko do końca czerwca?
Ostatnio zmieniony przez Kamilka 2010-05-26, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
Zastanawiam się po co lekarze wet. zalecają stosować dwa rodzaje zabezpieczeń, skoro w charakterystyce samego produktu napisano: Przeciwwskazania: Nie stosować u zwierząt w okresie rekonwalescencji, suk ciężarnych i karmiących.Obroży nie stosować jednocześnie z innymi insektycydami. ... ale w sumie mniejsza z tym.
Isabelle30 - no właśnie nie jestem o tym przekonana, że nie będzie działała - chyba trzeba zorientować się u dystrybutora. Na str. producenta nic nie jest napisane na ten temat.
Moim zdaniem termin ważności dotyczy daty "rozpieczętowania" obroży, a później działa jak w ulotce.
Chyba termin ważności (skuteczność) nie staję się zerowa o 24:00 30 czerwca:P
Ale to tylko moje zdanie, szukajcie ludziska może czegoś się dowiemy na pewno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum