Wysłany: 2010-02-07, 13:57 Wścieklizna
Jeśli był już taki temat to z góry przepraszam, ale go niestety nie znalazłem. W wakacje poprzedniego roku (czerwiec lub lipiec) zostałem ugryziony przez mojego chomika w palec. Nie było żadnej rany, nie leciała mi krew. Chomik zmarł pod koniec lipca. Nie dawno poczytałem trochę o wściekliznie i tu zaczyna się mój problem. Zawsze bałem się chorób, więc oczywiście naszła mnie myśl, że chomik mógł mieć wściekliznę. Czytałem, że objawy mogą pojawić się nawet rok po ugryzieniu. Na nie których stronach piszą, że gryzonie nie mogą przenieść choroby na człowieka, ale na innych pisze, że po prostu gryzonie bardzo rzadko zarażają się wścieklizną i jest możliwość przeniesienia. Mógłby ktoś mi napisać czy muszę iść się szczepić i czy mogłem zarazić się tą chorobą przez ugryzienie bez rany otwartej ? Problem może wydawać się śmieszny no ale niestety jestem przewrażliwiony na punkcie chorób i chciałbym uzyskać odpowiedź od osób, które są pewne tego jak to jest z tą wścieklizną.
Witam,
Jeśli chomik przebywał tylko w domu i nie miał kontaktu ze zwierzętami wolno żyjącymi to nie miał jak zarazić się wścieklizną, więc nie miał jak na nią zachorować i nie mógł pana zarazić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum