Dzień dobry.
Piszę w sprawie mojego kocurka rasy Maine Coon, który ma grzybicę. Weterynarz dał nam 3 różne maści i płyny, z chorobą walczymy już dobry miesiąc i żadne z tych lekarstw nie działają. Słyszałam natomiast o doustnych tabletkach Terbisil [ są to tabletki dla człowieka ]. I mam pytanie: Czy można je podawać kotom? Jeśli tam to w jakich dawkach (mg/kg masy ciała kotka) ?
Pozdrawiam, Ania
S5006917.JPG Nika i Sindbad
Plik ściągnięto 133 raz(y) 137,93 KB
_________________ "To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie..."
myślę że powinnaś zadać to pytanie doktorowi nie wszystkie leki dla ludzi można stosować u zwierząt
moja kotka np ma nadkwasotę i tzw refluks na co doktor zapisał nam leki dla ludzi
ale dawkowanie jest tak minimalne że czasem mam problem z podzieleniem tabletki
lepiej poproś o taką poradę lekarza
Ważne czy "grzybicę" stwierdzono w badaniu, czy odgadnięto na oko...
Jeśli diagnoza jest pewna to leczenie maściami i płynami jest kiepskim rozwiązaniem (nie wyobrażam sobie smarowania maścią owłosionej skóry kota)
Lekiem z wyboru w przypadku większości grzybic jest ketokonazol, ale niestety niezbyt dobrze tolerowanym przez koty (często wymioty)
Warto się zastanowić nad zastosowaniem szczepionek, w połączeniu z immunostymulatorami.
Terbisil - zapewne chodzi o chlorowodorek terbinafiny...
Lek wysoce skuteczny u ludzi (bójczo/statyczny) kumuluje się w naskórku.
Ale nie potwierdzono takiej skuteczności np u psów... o kotach nie słyszałem.
Jeśli próbować to należałoby się upewnić co do dawkowania (może być nieustalone)
Nakłąniam jednak do sprawdzonych metod.
Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum