Poprzedni temat «» Następny temat
BŁAGAM O POMOC, TRACĘ JUŻ NADZIEJĘ!!!
Autor Wiadomość
glow 
Debiutant


Dołączyła: 01 Wrz 2018
Posty: 1
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-09-01, 10:40   BŁAGAM O POMOC, TRACĘ JUŻ NADZIEJĘ!!!

Drodzy Państwo, mam nie lada problem z moim prawie 18 letnim pudelkiem. Wiem, wiem to już dziadek i ma prawo chorować, ale to stało się tak nagle, z dnia na dzień. Żaden z lekarzy u których z nim byłam nie postawił konkretnej diagnozy. Leczą go objawowo, od 28 lipca, już ponad miesiąc.
Postanowiłam opisać tutaj przypadek mojego psiego „dziadka” bo głęboko liczę na sugestię weterynarza lub może spotkam tutaj kogoś, kto miał podobne problemy z pupilem.
Cała historia zaczęła 28 lipca, wówczas to pojechałam z psem na ultradźwiękowe czyszczenie zębów, przy okazji Pan weterynarz usunął dwa zęby. Ten zabieg był powtarzany już czwarty raz i nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Pies ślinił się , ale to normalne. Niestety ślinienie nie ustało do dnia dzisiejszego. Dodatkowo doszły wymioty, jakby spienioną, gęstą śliną. Widzę, że po jej odpluciu czuje się lepiej. W momentach kiedy ślinienie nasila się ma problemy z połknięciem wydzieliny, stoi mu w gardle i ciężej mu się oddycha. To tak jakby flegma stała mu w gardle. Nie ma apetytu. Stosuję różne fortele, żeby go nakarmić. Najlepiej przyjmuje pokarm, w momencie kiedy produkcja śliny jest mniejsza. Wcześniej pił więcej wody, teraz widzę, że woda wzmaga produkcję śliny, więc podaję mu ją w mniejszych porcjach.
Ponadto mój pudelek ma chore serduszko, niedomykalność zastawek, ale z tym jakoś sobie radziliśmy. Na serducho dostawał: CARDISURE, UP-CARD, na krążenie KARSIVAN, na nerki RUBENAL. Do 28 lipca przyjmował wymienione leki bez większych problemów.
Mam badanie krwi z 30 lipca oraz całą historię jego choroby. Poniżej załączam kopię badania krwi.
Od 28 lipca dostawał SOLVERTYL + NaCl + SYNULOX. Kolejne dni dodatkowo, w zależności od jego samopoczucia CERENIA, CATOSAL.
Wyniki krwi nie wyszły najlepiej, mocznik, kreatynina oraz parametry wątrobowe znacznie podwyższone.
Od tego dnia doszły następujące leki do podawania w domu: PRONEFRA oraz HEPATIALE. W gabinecie lekarskim doszedł MELOVEN podawany od 3 do 6 sierpnia.
Lekarze z kliniki, nie znaleźli konkretnej przyczyny ślinienia. Pies czuł się lepiej po wizycie, rano ślinienie i wymioty powracały.
Postanowiłam zasięgnąć rady innego lekarza. Powtórzył badania krwi i niestety mocznik, kreatynina oraz parametry wątrobowe nadal podwyższone. Zdjęcie RTG przełyku nic nie wykazało, wszystko w porządku.
Zapadła decyzja, że leczymy żołądek, aby pies zaczął normalnie jeść. Leki, które mu teraz podaję to:
METRONIDAZOL - 2 x dxiennie
RANIGAST - 2 x dxiennie
ULGASTRAN - 1x dxiennie
KROPLÓWKA 100 ml - 1 x dziennie
METOCLOPRAMID - 1 x dziennie, w razie potrzeby
MELOKSYKAM - 1 x dziennie, w razie potrzeby
oraz już wspomniane:
CARDISURE, UP-CARD, KARSIVAN, HEPATIALE, PRONEFRA.
Niestety pies nadal się ślini, czasami mniej, ale odpluwa ciągnącą, białą ślinę. Jedzenie dla psów chorych na nerki, podaję mu pomiędzy ślinieniami i to strzykawką, aby dopilnować, żeby jak najwięcej zjadł. Pije sam. Waży 4,7 kg. Siusia ładnie, kupkę robi, przez kilka dni była luźniejsza, ale już powróciła do normy. Jak chodzi po ogrodzie merda ogonkiem. Jak go kładę na kanapę, po napiciu się wody, widzę, że głowę trzyma w tej samej pozycji, tak jakby mu było niedobrze. Dopiero po pewnym czasie jak go wymasuję i ułożę na boku z głową uniesioną ku górze zaczyna spać. Głowę unoszę ku górze, ponieważ jak się ślini, to zatyka mu nos, część wydzieliny odsysam gruszką. Staram się mu pomóc jak mogę.
BARDZO PROSZĘ O POMOC. CO MOGĘ JESZCZE ZROBIĆ? CZY KTOŚ Z PAŃSTWA MIAŁ PODOBNY PRZYPADEK?
Wiem, że to wiekowy piesek, ale wierzę, że jego stan da się jeszcze ustabilizować.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA CZAS POŚWIĘCONY MOJEJ SPRAWIE.
—————-
Morfologia (oznaczenie maszynowe)
NEU 13,4 G/l 3,00-9,00
LYM 1,78 G/l 1,00-3,60
MONO 1,60 G/l 0,150-0,850
BASO 0,023 G/l 0,001-0,100
EOS 0,108 G/l 0,040-0,600
RBC 5,95 T/l 5,50-8,50
HCT 0,428 l/l 0,440-0,550
MCH 23,6 pg 21,0-27,0
PLT 517,0 G/l 150,0-500,0
ALT (GPT) 132,2 AP - fosfataza alkaliczna 79,0 Fosfor nieorganiczny 1,98 Bilirubina całkowita 4,99 Chlorki 102,5 Glukoza 5,93 Mocznik 24,3 Sód 142,2 Stosunek albuminy/globuliny 0,827
Albuminy 36,3
g/l 25,0-44,0
AST (GOT) 27,4
U/l 1,00-76,0
Białko całkowite 80,2
g/l 54,0-75,0
Cholesterol 7,69
mmol/l 3,10-8,60
Kreatynina 154,3
μmol/l 35,0-132,0
GLDH 17,5
U/l 0,010-10,6
Potas 4,34
mmol/l 3,50-5,10
Wapń 2,89
mmol/l 2,30-3,00

Globuliny 43,9
Profil tarczycowy (T4, fT4):
T4 całkowita
T4 wolna
Interpretacja
Rodzaj próbki:
Wiek: 17 lat
g/l
surowica, krew EDTA
18,0-45,0
Badanie W ynik Jedn. Norma
W ynik 1,02 μg/dl 1,50-4,50
W ynik 0,405 ng/dl 0,600-3,70
Podejrzenie niedoczynności tarczycy.Należy mieć na uwadze, że niektóre schorzenia pozatarczycowe (m.in. gorączka, stany zapalne, choroby wątroby i nerek, Cushing, wygłodzenie) oraz stosowane leki (kortykosteroidy, barbiturany, sulfonamidy, NLPZ) mogą powodować supresję hormonów tarczycy.W celu dodatkowego potwierdzenia diagnozy można oznaczyć stężenie TSH, należy jednak mieć na uwadze, że ok. 30% klinicznych postaci niedoczynności tarczycy wykazuje prawidłowy poziom TSH. Dodatkowo należy mieć na uwadze ze u chartów oraz innych dobrze wytrenowanych
psów występują fizjologicznie niższe wartości T4 oraz fT4.
Z dniem 29.01.2018 zmieniony został zakres referencyjny dla bilirubiny całkowitej u psów.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group