Poprzedni temat «» Następny temat
siusianie
Autor Wiadomość
Jago 
Debiutant
Jago


Dołączyła: 03 Mar 2015
Posty: 22
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-12-04, 10:38   siusianie

Proszę o pomoc.
Mój pies ma już ponad 17 lat.
3 lata temu zdiagnozowano u niego nowotwór prostaty. Wtedy został wykastrowany. Od tego czasu mamy ciągłe problemy z układem moczowym. Przez te 3 lata nabrał się różnych antybiotyków, leków rozkurczowych i innych wspomagaczy ale skutek z zasady mizerny. Mniej więcej rok po kastracji zaczął sikać w domu. Trwało to dobrych kilka miesięcy bez reakcji na żadne leki. Ponadto strumyczek moczu był bardzo mizerny, takie kropelkowanie i strzykawkowanie. Po tych kilku miesiącach nagle przeszło i później powtarzało się co kilka miesięcy. Niestety w tym roku od prawie pół roku sika właściwie bez przerwy. Poza sikaniem na dworze oczywiście oddaje mocz w domu po kilkanaście razy. Jak jest lepszy dzień to po kilka , w nocy to regularnie co godzinę.
Nie mam pojęcia jak mu pomóc i czy jest to możliwe.
Ogólne badania moczu jakie robimy wychodza dobrze i nie za każdym razem jest proces zapalny. Ostatnio robiliśmy badanie krwi pod kątem cukrzycy i niewydolności nerek ale nic nie wyszło (wyniki załączam). Stosunek kortyzolu do kreatyniny ma podwyższony ale żadnych objawów Cushinga nie ma. Pije ok. 1.3 litra na dobe przy wadze 22-23kg. Nie ma wyłysień, sierść ładna, skóra ładna, troche problemów z chodzeniem ale moim zdaniem to wiek. Nie ma wilczego apetytu, je normalnie i jak to w okresie jesienno zimowym troche więcej ale bez przesady. Nie ma obwisłego brzuszka. Cholesterol w normie, podwyższona fosfataza do ponad 500 ale od początku choroby podwyższona była zawsze no może nie do tylu. Trójglicerydy podwyższone ale od lipca zadecydowanie spadły. Podwyższone leukocyty, obniżona liczba czerwonych płytek.
W badaniu usg z maja pęcherz moczowy w porządku. Cewka lekko poszerzona w części przy prostacie z jakimś wtrętem niewiadomego pochodzenia. Być może był to skrzep. Tak sądzę bo jakiś miesiąc temu z siuska poleciała krew a po dwóch dniach wyleciał skrzep.Od tej pory znowu zaczął siusiac marnym strumyczkiem..
Dawałam mu ditropan – nie działa, próbowałam propalinu – nie działa. Ja już nie wiem co robić. Zrobiliśmy badanie moczu na posiew wynik być może dzisiaj.
Poza tym on prawie zawsze sika tuz po jedzeniu. Ma się takie wrażenie jakby to jedzenie powodowało parcie na pęcherz.
Potrzebuje pomocy , jakiegoś pomysłu co robić.
Poniżej ostatnie badanie krwi z listopada:
Morfologia (oznaczenie maszynowe)
WBC 16,3 G/l 6,00-12,0
NEU 11,5 G/l 3,00-9,00
NEU % 70,9 % 55,0-75,0
LYM 2,73 G/l 1,00-3,60
LYM % 16,8 % 13,0-30,0
MONO 1,79 G/l 0,150-0,850 X
MONO % 11,0 % 1,00-10,0
EOS 0,189 G/l 0,040-0,600
EOS % 1,16 % 0,010-6,00
BASO 0,030 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,186 % 0,001-1,00
RBC 4,89 T/l 5,50-8,50
HGB 127,0 g/l 150,0-190,0
HCT 0,373 l/l 0,440-0,550
MCV 76,3 fl 60,0-77,0
MCH 25,9 pg 21,0-27,0
MCHC 340,0 g/l 320,0-360,0
PLT 501,0 G/l 150,0-500,0
ALT (GPT) 40,2 U/l 1,00-80,0
AP - fosfataza alkaliczna 534,0 U/l 1,00-141,0 X
Glukoza 3,44 mmol/l 3,05-6,10
Kreatynina 65,3 μmol/l 35,0-132,0
Mocznik 6,52 mmol/l 3,30-8,30
Profil tarczycowy mały:
T4 wolna
Wynik 1,29 ng/dl 0,600-3,70
Cholesterol 7,92 mmol/l 3,10-8,60
Współczynnik K 3,70
Współczynnik K - interpretacja
K < -4: prawdopodobna niedoczynność tarczycy
K -4 do +1: zakres wątpliwy
K > +1: prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
Kortyzol - kreatynina (stosunek)
Stosunek kortyzol/kreatynina 52,6 *10^-6 0,010-26,5
Kortyzol 13,5 μg/dl
Kreatynina 7082,6 μmol/l 88,4-9370,4
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group