Chomicze matki przeważnie zjadają swoje młode, gdy nie są w stanie wykarmić wszystkich - np w sytuacji gdy jest dużo innych chomików..lub gdy razem z nią przebywa w klatce inna matka , często to właśnie przez ta drugą są młode zjadane..
Po 7-10 dniach nie zdarza się raczej by młode zostało zjedzone, chyba ze jest słabe.... Moje chomiki raz skonsumowały takie 10dniowego małego...ale od poczatku był bardzo słaby, i przede wszystkim nie odizolowałam drugiej matki i samców... co niestety było w tym przypadku błędem.
Co do dotykania młodych, to polemizowałabym....ja często młode dotykam, nawet jak są jeszcze nie "opierzone"...i matka ich nie zjada...ale u mnie jest wieczna porodówka, tak więc matki mają dużo stycznosci z moim zapachem..i sa przyzwyczajone...
_________________ "..żyj w zgodzie z własnym ciałem i pokochaj swoją fizjologię..."
Problemem tak jak pisała Kiwi może być duża ilość młodych, słabe młode, ale także mogą być to niedobory żywieniowe u matki. Musisz pamiętać, że zarówno w czasie ciązy oraz karmienia Twój chomik (a także każde inne zwierzę) traci cenne składniki odżywcze na rzecz dzieci. Należy więc po pierwsze dawać mu więcej jedzenia, a po drugie wprowadzić pokarm lepszej jakości, który pokryje wszystkie potrzeby zarówno dzieciaczków jak i matki.
Kolejną przyczyną zjadania młodych może być stres oraz niedojrzałość matki. Często pierworódki zjadają swoje młode.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum